pic

Kirpputori

Ropeconin perinteinen kirpputori

Myyntialueella toimii perinteisesti kävijöille tarkoitettu kirpputori, jonne voi tuoda omia tapahtuman luonteeseen sopivia tuotteitaan myytäväksi tapahtuman aikana. Myyntiin voi tuoda esimerkiksi larppiproppeja, kirjoja tai pelejä.

Kirpputorille ei saa tuoda tavaraa ammattimaiseen myyntiin tai jälleenmyyntiin, vaan myyntiartikkelien tulee olla yksityishenkilöiden käytettyjä tai muuten ylimääräiseksi jääneitä tavaroita.

Menestystä kaupankäyntiin!

Kirpputorivastaava 2019
Katja Naukkarinen
kirpputori@ropecon.fi

Miten kirppis toimii?

Kirpputorin toimintaidea on yksinkertainen: sinä tuot tavarat tiskille ja Ropeconin työntekijät myyvät ne puolestasi. Kirpputorin löydät myyntialueelta ja se on auki myyntialueen aukioloaikoina. Tavarat tuodaan suoraan kirpputorille, missä henkilökunta ottaa ne vastaan. Varaudu ruuhkaan heti myyntialueen auetessa.

Kirppu

Tänä vuonna on luvassa suuri uudistus kirpputorin toimintaan. Kirpputorilla on käytössä itse kotona tulostettaviin viivakoodillisiin hintalappuihin perustuva Kirppu-järjestelmä. Myyjät, eli ihmiset jotka haluavat tuoda tavaroitaan myytäviksi, tarvitsevat Kompassi (https://kompassi.eu/)-tunnukset Kirpun käyttämistä varten. Kirpun rekisteröinti on päättynyt!

Huom: Tavaralaatikot eivät ole käytössä Ropeconissa.

Kirpun tarkoituksena on helpottaa sekä myyjien että Ropeconin kirpputoritoimintaa.

Myytäviä tuotteita voi rekisteröidä Kirppuun niin kauan kuin tilaa riittää aina 22.7. klo 23.59 saakka. Tämän jälkeen tuotteita ei enää voi ilmoittaa myyntiin tai hintoja vaihtaa, joten olethan huolellinen. Tuotteiden ilmoittaminen ja hintojen vaihtaminen tapahtuu Tavaralista-sivulta. Luotuja viivakoodeja voi kuitenkin tulostaa vielä deadlinen jälkeenkin. Ilmoittautuminen saatetaan myös sulkea aiemmin, jos tavaran määrä alkaa kasvaa liian suureksi, joten ilmoita tuotteesi aina mahdollisimman ajoissa.


Hintalaput ja lista myyntituotteista

Koska et itse myy tavaroita, vaan vieraat ihmiset tekevät sen puolestasi, noudatathan seuraavia ohjeita.

Kirpputorilla on rajoitetusti tilaa, joten erillisiä myyntiartikkeleita saa olla myynnissä enintään 15 kpl per myyjä.

  • Myyntiartikkeli on esimerkiksi rasiallinen kortteja, jotka myydään yhtenä pakettina.
  • Yksittäinen vaate tai yksittäinen erikoiskortti on yksi myyntiartikkeli.
  • Kirppuun voi rekisteröidä tavaraa niin paljon kuin haluaa, ja jos myytävää on enemmän kuin 15 tuotetta, kannattaakin rekisteröidä ne kaikki etukäteen. Tuotteita voi sitten tuoda lisää kun edelliset on myyty.

Kirpputorin työntekijöillä on oikeus olla ottamatta myyntiin suurikokoista tavaraa, jos tila on vähissä. Käytäthän harkintaa jo kotona valikoidessasi, mitä tuot kirpputorille myytäväksi.

Myyjien täytyy itse kiinnittää hintalaput tuotteisiinsa ennen tapahtumaa. Tämä tapahtuu Kirppu-järjestelmän tavaralistasivulta (yksittäiset tuotteet tai paketit). Yksi tuote tässä tapauksessa tarkoittaa yhtä ostettavaa kohdetta jolla on yksi hintalappu, oli se sitten kirja, korttipakka tai pussillinen pikkufiguureja.

  • Nimeä jokainen tuote yksilöllisesti ja selkeästi niin, että hintalapun irrotessa kirppishenkilökunnan on mahdollista päätellä, mille tuotteelle se kuuluu.
  • Älä kopioi samaa viivakoodia useammille tuotteille, vaan tee jokaiselle omansa.
  • Kiinnitä hintalappu siten, että se pysyy kiinni vaikka tuotetta käsiteltäisiin ja löytyy helposti kassalla. Jos hintalappu hukkuu eikä tuotetta voida tunnistaa yksiselitteisesti, tuote poistetaan myynnistä.
  • Viivakoodien tulee olla isoja ja selkeitä, jotta ne pystytään lukemaan kaikilla viivakoodinlukijoilla.
  • Jos myyt useamman kirjan, figuurin tai muun tavaran paketteja, kiinnitä tavarat toisiinsa hyvin, etteivät ne eksy toisistaan.

Tuotteiden nimeäminen

Nimeämällä tuotteesi hyvin parannat tuotteesi myyntimahdollisuuksia ja helpotat kirppishenkilökunnan työtä. Usein hintalappu saattaa irrota syystä tai toisesta, mutta hyvin nimetty hintalappu saatetaan pystyä vielä yhdistämään takaisin tuotteeseen. Joissain tapauksissa jopa hintalaputon tuote saatetaan pystyä myymään, jos se on nimetty niin hyvin, että järjestelmästä etsimällä on mahdollista yksiselitteisesti päätellä, mikä tuote on kyseessä. Jos taas hintalappua ei löydy eikä tuotteen tunnistaminen ole mahdollista, se poistetaan myynnistä.

  • Muista, että tuotteesi tulisi erottua omien tavaroidesi lisäksi myös muiden myyjien tavaroista. ’Pehmolelu’ tai ’Mekko’ ei kerro kirppishenkilökunnalle mitään, kun myynnissä on kymmeniä muitakin.
  • Käytä sarjojen ja/tai hahmojen nimiä ja mahdollisuuksien mukaan lisää tarkentavia termejä. ’Pikachu-figuuri’ on parempi kuin ’Pokémon-figuuri’, ja vielä parempi on ’Istuva Pikachu-figuuri’.
  • Jos sinulla on useita samankaltaisia tuotteita, erottele ne toisistaan esimerkiksi hahmon nimen tai vaikka värin perusteella. ’Sasuke-avaimenperä’ ja ’Sakura-avaimenperä’ ovat parempia nimiä kuin ’Naruto-avaimenperä 1’ ja ’Naruto-avaimenperä 2’. Käytä numeroita vain, jos tuotteesi ovat oikeasti identtisiä

Annettujen tietojen avulla työntekijät pystyvät pitämään kirjaa juuri sinun myynnistäsi ja rahat päätyvät varmasti oikealle henkilölle. Henkilöllisyys tarkastetaan tavaroita tuotaessa ja myyntivoittoja luovutettaessa. Muista siis ottaa mukaasi kuvallinen henkilötodistus, kuten passi, ajokortti, kuvallinen Kela-kortti tai opiskelijakortti.


Tuotteiden laputtaminen

Yleiset ohjeet
  • Viivakoodien tulee olla selkeitä ja helposti löydettävissä. Myytävien tavaroiden viivakoodit skannataan kassalla sekä tuodessa että pois hakiessa, kiinnitä siis viivakoodit niin, että pystyt tekemään tämän mahdollisimman sujuvasti. Mangoissa, CD-levyissä ja muissa avattavissa tuotteissa teippaa viivakoodi aina ulkokanteen.
  • Varmista, että tulostusjälki on hyvää. Älä käytä haaleita, rakeisia tai muuten printtivirheellisiä viivakoodeja.
  • Käytä vain mustalla musteella valkoiselle paperille tulostettuja viivakoodeja. Kaikki viivakoodinlukijat eivät pysty lukemaan värillisiä viivakoodeja.
  • Käytä riittävästi teippiä. Erityisesti pienten figuurien ja muun pikkusälän viivakoodit lähtevät helposti irti, kun monet kävijät tutkivat niitä kirpputorilla. Jos mahdollista, vähintään viivakoodin molemmat pitkät sivut tulee olla teipattu, jotta se ei voi kirppiksellä repeytyä pois.
  • Käytä hyvää toimistoteippiä, älä esimerkiksi koristeteippejä.
  • Kiinnitä viivakoodit aina jotenkin! Esimerkiksi viivakoodilapun laittaminen mangan väliin kirjanmerkkityylisesti on kiellettyä.
Hintalappukoot

Hintalappuja voi tulostaa kahdessa eri koossa (6cm ja 9cm). Joskus viivakoodit tulostuvat liian pieninä, eivätkä kaikki viivakoodinlukijat pysty lukemaan niitä.

Pakkauksettomat esineet ja esim. pehmolelut ja figuurit voivat olla vaikeita laputettavia, tässä pari vinkkiä niitä varten.

  • Älä kiinnitä hintalappua pyöreälle pinnalle, esim. pehmolelun jalan tai julisteen ympäri. Tällöin sitä ei voi lukea.
  • Jos tuotteessa ei ole tasaista pintaa, hintalapun voi kiinnittää pussin pintaan tai jonkinlaiseen naruun tai lenkkiin.
  • Vaatteisiin hintalappu kiinnitetään parhaiten hakaneulalla tai pesulappuun hyvin kiinnitetyllä narulla. Älä käytä nuppineuloja!
  • Jos lappu jää lepattamaan vapaana, vahvista se esim. kontaktimuovilla tai pahvitaustalla. Pelkkä paperilappu repeytyy helposti.
  • Jos käytät lankaa, käytä sitä reilusti. Tavallinen ompelulanka katkeaa helposti ja solmut saattavat aueta.
  • Älä teippaa hintalappua suoraan vaatteeseen tai pehmoleluun, se ei pysy kiinni!

Esimerkiksi julisteisiin, pussissa oleviin peruukkeihin ja suljetussa laatikossa oleviin tuotteisiin kannattaa kiinnittää hintalapun lisäksi kuva tuotteesta, jotta niitä ei availtaisi kirppiksellä jatkuvasti.

Ropeconin provisio

Ropecon ottaa provision kirpputorilla myydyistä tavaroista:

• 50 senttiä tuotteista, joiden hinta on 5 euroa tai sen alle ja
• 1 euron tuotteista, joiden hinta on yli 5 euroa

Provisio on hyvä ottaa huomioon tuotteita hinnoitellessa ja hintojen kannattaa olla tasasummia. Jos tavaroitasi ei myydä, niistä ei myöskään peritä provisiota.

Ropeconin henkilökunta ei vastaa kirpputorille tuoduista tavaroista, joten huomioithan, että tuot tavarasi kirpputorille myytäväksi omalla vastuullasi. Kirpputorilla käy maksuvälineenä vain käteinen. Messukeskuksessa on kaksi Otto-automaattia.


Tuotteiden tuominen ja hakeminen

  • Muista henkilöllisyystodistus, esim. passi tai ajokortti.
  • Sisäänotossa myyjät tuovat valmiiksi hintalaputetut ja etukäteen rekisteröidyt tuotteensa kassalle, jossa niiden viivakoodit skannataan. Joudut siis näyttämään tuotteet kassalla yksitellen – varaudu tähän tuotteita pakatessasi. Tämän jälkeen voit viedä tuotteet haluamallesi paikalle pöytään.
  • Paikan päällä ei ole mahdollista rekisteröidä uusia tuotteita.
  • Voit tuoda tuotteesi kirpputorille koska tahansa tapahtuman aukioloaikoina heti perjantaina klo 15 alkaen.
  • Myyntialue (eli samalla myös kirpputori) on avoinna perjantaina 15–21, lauantaina klo 10–19 ja sunnuntaina klo 10–17. Tuotteita voi tuoda ja hakea koska tahansa tänä aikana. Voit myös seurata myyntiäsi reaaliajassa Kirpun Mobiili-välilehdellä.
  • Tuotteita hakiessasi näytä henkilöllisyystodistuksesi kassalla, jolloin saat myyntituottosi. Etsi joko mobiilituotelistan tai tulostetun listan avulla jäljelle jääneet tuotteesi kirpputorilta ja tuo kassalle. Tuotteiden viivakoodit luetaan vielä yksitellen, jotta ne poistuvat Kirppu-järjestelmästä.
  • Myyntituotot ja jäljelle jääneet tuotteet täytyy hakea viimeistään sunnuntaina klo 16.30 mennessä.

HUOM! Kaikki on haettava klo 16.30 mennessä, saavu siis paikalle hyvissä ajoin ennen sitä. Jonoa on varmasti! Jos et halua ottaa joitakin myymättä jääneitä tavaroitasi takaisin, voit myös jättää ne kirpputorille.


Muista hakea rahasi ajoissa

Tavarat ja rahat on noudettava viimeistään sunnuntaina klo 16.30, sillä myyntialue suljetaan klo 17.00 ja sen jälkeen emme voi luvata, että henkilökunta ehtii hoitamaan tilityksiä. Myymättä jääneet tavarat siirretään löytötavaroihin, josta niitä voi tiedustella aikaisintaan sunnuntaina 17.00.

Otathan henkilöllisyystodistuksen mukaan, jotta työntekijät osaavat luovuttaa rahat oikealle henkilölle.

Jäikö kysyttävää?

kirpputori@ropecon.fi