pic

Skenaariokilpailun skenaariot 2014 – 2019

Skenaariokilpailu 2019

Tutkielma Monipäisen Lohikärmeksen Sosiaalidynaamisesta Koherensista

Tarinat kertovat Kohtalovuorilla asuvasta jumalkäärmeestä, jota paikalliset palvovat kauhunsekaisin tuntein. Lohikäärmeen viisi päätä herättävät kunnioitusta ja kammotusta. Harva tietää, että jokaisella päällä on oma tahto ja persoonallisuus. Eikä ole aina helppoa jakaa ruumistaan neljän sisaruksen kanssa, jotka ovat lähes kaikesta eri mieltä!

Tekijä: Tuukka Tenhunen
Tuomarien suosikki

Lataa skenaario (pdf)


Juhannus

Juhannusriennot on 3-4:lle pelaajalle tarkoitettu kevyt roolipeliskenaario, jonka genrenä on suomalainen
kesäsekoiluseikkailu! Skenaarion on tarkoitus olla kepeä, tukea heittäytymistä ja kannustaa koomisen
vastuuttomaan käyttäytymiseen.

Tekijä: Pekka Rihko
Yleisön suosikki

Lataa skenaario (pdf)


Me luomme mytologian

Kamerunin presidentin kanslia on kutsunut teidät tähän kokoukseen.
Hahmonne ovat kirjailijoita, taiteilijoita ja kulttuuriväkeä. Monella teistä on
laaja länsimainen sivistys, mutta jollakin tasolla juurienne voidaan katsoa
olevan Kamerunissa.

Tekijä: Wille Ruotsalainen

Lataa skenaario (pdf)


Mitä Liitupiiri tekisi?

Huom! Skenaario ei sovellu lapsille.

Skenaariossa pelataan televisiosarjan nuoria faneja, jotka ovat käymässä televisiosarjan fanitapaamisessa ja yrittävät
rohkaistua tutustumaan toisiinsa. He hakevat rohkeutta fanittamansa televisiosarjan henkilöhahmojen toimintamalleista
samaan tapaan kuin ihmiset ovat aina etsineet toimintaohjeita uskonnoista ja myyteistä. Skenaariossa on viisi kohtausta,
ja useimpien kohtausten alussa luetaan yhdessä katkelmia televisiosarjasta. Kun pelaajahahmot seuraavat toiminnassaan
jonkun tv-sarjan hahmon esikuvaa, he saavat lisää rohkeutta, ja pelaajat saavat bonuksen nopanheittoonsa.

Tekijä: Maija Korhonen

Lataa skenaario (pdf)


Nyt on mies

Tässä roolipelissä kaikki pelaajahahmot ovat miehiä. Heidän yhteisönsä on joutunut hankalaan tilanteeseen ja on pelaajien asia päättää, miten hahmot siihen reagoivat.

Tekijä: Sami Koponen

Lataa skenaario (pdf)


Pelilabra

Vainuan kaupunkiin on saapunut Vainuan Game Lab, pelialan koulutusta tarjoava ohjelma.
VGL:n ensimmäisenä viikkona osallistujat pistetään kehittämään pelikonsepti joka pitchataan
pelialan tekijöille. Parhaat konseptit pääsevät vuoden mittaiseen jatkokehitykseen.

Tekijä: Samuli Raninen

Lataa skenaario (pdf)


Tiesitkö

Tiesitkö miksi asiat ovat kuin ovat? Miksi linnut laulaa? Miksi kettu on ovela? Miksi koirat vihaavat kissoja? Pian tiedät.

Tekijä: Veli Hemming

Lataa skenaario (pdf)

Skenaariokilpailu 2018

Lumijoki, 1714

Skenaariossa venäläiset kasakat ovat juuri hyökänneet Lumijoen kylään ja pieni joukko kyläläisiä on piiloutunut hylättyyn taloon. Kasakat kuitenkin saartavat talon. Miten kaikki päättyy?

Tapahtumat sijoittuvat pieneen Lumijoen kylään Pohjois-Pohjanmaalle ja vuoteen 1714. Noina aikoina Suomi oli osa Ruotsin kuningaskuntaa, mutta Ruotsin armeija on lyöty hajalle Euroopan sodissa ja nykyinen Suomen alue on Venäjän miehittämä. Ajanjaksosta käytetään myös nimitystä Isoviha.

Tekijä: Ville Yli-Knuutila
Skenaariokilpailu 2018 voittaja

Lataa skenaario (pdf)
Lumijoki 1714 -skenaarion palkintokartta. Kuvittaja: Miska Fredman


Lusikkajoen tragedia

Lusikkajoki on pieni kaupunki Keski-Suomessa. Lusikkajoella ja sen ympäristössä asuu parikymmentätuhatta ihmistä, mutta määrä vähenee vuosittain. Kaupungin pääelinkeinoina ja suurimpina työllistäjinä toimivat teollisuusyritykset kuten paperitehdas, energialaitos ja panimo.

Elämä Lusikkajoella oli rauhallista, kunnes eräänä päivänä kaupunki nousi hetkeksi lehtien otsikoihin ja uutislähetyksiin siellä sattuneen kohtalokkaan tapaturman vuoksi. Kukaan sivullisista ja silminnäkijöistä ei tarkalleen tiedä, miten kaikki oikein tapahtui, eikä onnettomuuslautakunnan raporttikaan ollut täysin kattava. Nyt ääneen pääsevät he, jotka tietävät, miten kaikki todella tapahtui…

Tekijä: Anna Frilund

Lataa skenaario (pdf)


Ahdas vuosi

Eräänä aamuna Silmu heräsi norsu harteillaan. Sellaisen taakan alla teki mieli jäädä sänkyyn nukkumaan, mutta jotenkin Silmu kuitenkin pääsi jaloilleen. Eihän sitä nyt heti voi luovuttaa.
Jep, tämä peli käsittelee masennusta. Lähesty harkiten.

Tekijä: Sami Koponen

Lataa skenaario (pdf)


Jäähyväiset jäännösplaneetalla

Skenaariossa pelataan avaruuspaleontologeja, jotka kaivavat muinaisten elämänmuotojen jäännöksiä autioituneella planeetalla! Tapahtumien edetessä pelaajat piirtävät yhdessä planeetan karttaa.

Tekijä: Maija Korhonen

Lataa skenaario (pdf)


Yksisarvispöytäroolipeli

Yksisarvisten Suuri ja Mahtava Kullanharjainen Helmenhohtoinen Hopeakavioinen Ylväs Neuvosto on koonnut joukon yksisarvisia tärkeälle tehtävälle. Yksi Suurista Voimakristalleista (jälleen) on teillä tietymättömillä, se on lainattu erääseen kaukaiseen maailmaan vahvistamaan yhden kansan magiaa. Joukko yksisarvisia lähetetään nyt palauttamaan tuo kristalli sillä laina-aika on umpeutunut jo aikoja sitten.

Tekijä: Olga Nisumaa

Lataa skenaario (pdf)


Palkkaamme parhaat

Skenaariossa hahmoilla on 45 minuuttia aikaa saada työpaikka. Pelinjohtaja pelaa työhaastattelijaa, joka on ottanut pelaajien hahmot ryhmähaastatteluun. Pelaajat pelaavat luomaansa hahmoa, joka yrittää saada työpaikan. Kullakin hahmolla on yksi valtti, joka on taito tai etu, johon hahmo voi vedota saadakseen työpaikan.

Tekijä: Wille Ruotsalainen

Lataa skenaario (pdf)


Ystäväni, pelinjohtajani

Skenaario on tarina kuolemasta, menetyksestä ja sanomatta jääneistä asioista. Pelaajahahmot ovat roolipelaajia, joiden pitkäaikainen pelinjohtaja Hanski on kuolemassa nopeasti aivoissa leviävään syöpään. Hanski on taantunut niin, että hänet tavoittaa enää vain vanhojen roolipelien kautta. Vanha peliporukka päättää kokoontua vielä kerran hyvästelläkseen Hanskin. Jokaisella on hänelle jotakin henkilökohtaista kerrottavaa, mikä täytyy pystyä sanomaan Hanskin vetämän luolastoskenaarion kautta. Jotakin mikä jäi sanomatta silloin kun olisi pitänyt, aikaa sitten.

Skenaario ei sovellu lapsille.

Tekijä: Tuukka Tenhunen

Lataa skenaario (pdf)

Skenaariokilpailu 2017

124 kg

Skenaario käsittelee kuolemaa ja uhria. Peli alkaa tilanteesta, jossa tappaja, tajuttuaan mitä on tehnyt, on pyytänyt luotetuimpia tuttaviaan auttamaan koska tietää ettei muuten selviä tilanteesta. He ovat saapuneet hetkeä aikaisemmin asunnolle, ja ovat ehtineet nähdä mitä on tapahtunut. Kaikki ovat järkyttyneitä, mutta tajuavat että jotain on tehtävä ja pian.

Peli koostuu kohtauksista, jotka kestävät korkeintaan 5-10 minuuttia. Pelissä ei käytetä noppia, vaan pelinjohtaja päättää mitä tapahtuu. Pelaamiseen tarvitaan kello ja perinteinen pelikorttipakka.

Lataa skenaario (pdf)

Pelaajia 3–6 | pelinjohtaja | peli ei sovellu lapsille
Tekijä: Juhana Hirvonen


Follow The White Rabbit

Follow the White Rabbit –seikkailussa Galatea-aluksen miehistö on saanut tehtävän oraakkelilta etsiä käsiinsä White Rabbit nimellä tunnettu hakkeri ja tuoda hänet Siionin kaupunkiin. Yksi hahmoista on operaattori, joka lähettää hahmot tehtävään ja tarkkailee Matrixia aluksessa, loput hahmot menevät Matrixiin sisälle. Seikkailu alkaa tilanteesta, kun hahmot ovat saaneet selville White Rabbitin sijainnin Vladimir’s-yökerhossa.

Follow the White Rabbit on Matrix-elokuvasta ja vanhan koulukunnan D&D:stä innoituksensa saanut seikkailupeli. On suositeltavaa, että suurin osa peliporukasta olisi nähnyt alkuperäisen elokuvan. Seikkailun tapahtumat sijoittuvat muutaman päivän ennen alkuperäisen elokuvan alkua.

Pelaamiseen tarvitaan d20-noppia.

Lataa skenaario (pdf)

Pelaajia 2–6 | pelinjohtaja
Tekijä: Jukka Sorsa


JR 8

Talvisota, jatkosota ja Lapin sota ovat 1940-luvun historiallisia tapahtumia, mutta me tunnemme ne ainoastaan isoisiemme tarinoista ja muutamista kuuluisimmista sotaelokuvista. Tämä peli ei pyri kuvaamaan historiallista totuutta, vaan se toimii noiden tarinoiden tavoin. Ne ovat hetkiä sodasta, jotka ovat painuneet sotilaiden mieliin – kyse on Tuntemattoman sotilaan, sotaveteraanien kertomien tarinoiden ja luovan mielikuvituksen yhdessä kehräämästä kokonaisuudesta, eturintaman sotamiehen kuvitellusta kokemuksesta. Pelissä ei siis ole suurta draaman kaarta eivätkä tapahtumat välttämättä etene aikajärjestyksessä.

JR 8 perustuu Tuntematon sotilas -romaaniin ja sen lukuisiin eri versiointeihin. Pelin nimi viittaa jatkosodan aikana toimineeseen jääkärirykmentti 8:aan, jonka edesottamukset loivat pohjan Väinö Linnan romaanille.

Lataa skenaario (pdf)

Pelaajia 2–6 | pelinjohtaja
Tekijä: Sami Koponen


Neljä lasta ja koira ja kerrassaan hieno vanha kunnon hauska pieni seikkailu

Skenaariossa uppoudutaan neljän lapsen ja koiran kesäloman jännittäviin käänteisiin Kurrin luonnonkauniissa maisemissa. Lapset ovat reippaita ja nokkelia ja joutuvat herkästi keskelle mysteerejä, jotka ratkeavat puolivahingossa usein salakäytävien ja salakuuntelun avulla. Seikkailussa pyritään luomaan kokonainen, stereotyyppinen lapset seikkailevat -tarina. Peli on saanut innoituksensa Enid Blyton Viisikko-kirjasarjasta.

Pelissä on 6 tarinakohtausta sekä loppukohtaus. Kohtauksen alussa keskeinen sisältö heitetään taulukosta d6-nopalla. Yhden kohtauksen tulisi kestää 5–10 minuuttia.

Lataa skenaario (pdf)

Pelaajia 3–5 | pelinjohtaja
Tekijät: Maija Korhonen ja Jenni Kauppinen
Skenaariokilpailu 2017, 2. sija


Netherfieldin tanssiaiset

Eletään 1800-luvun alkua. Joukko epätoivoisia neitoja on ajautunut elämänsä taisteluun. Rystyset valkeina ja kunniaansa varjellen he käyvät Netherfieldin komeisiin tanssiaisiin, jonne on kokoontunut tänään hienompia nuoria herroja, kuin mitä näissä köyhtyneissä maalaisaatelisjuhlissa on totuttu näkemään. Ensimmäiset tahdit säestyksestä karkaavat ilmoille ja siellä tuo miesjoukko seisoskelee: uskallatko nostaa viuhkasi ja käydä hyökkäykseen? Peli on saanut vaikutteita seuraavista teoksista: Jane Austenin romaani Ylpeys ja ennakkoluulo, Frank Mentzerin versio Dungeons & Dragons -roolipeli sekä Danielle Lewonin Kagematsu -roolipeli.

Skenaario on 45 minuutin kamppailu, jonka panoksena on elää elämä onnellisena loppuun asti. Peliin tarvitaan täysi noppasetti.

Lataa skenaario (pdf)

Pelaajia 3–6, mukana sääntövariantti yli 6 pelaajalle | pelinjohtaja
Tekijä: Wille Ruotsalainen


Pakohuonepeli Noitavasara

Pelaajat ovat kaveriporukka, joka on käynyt pakohuonepeleissä ja kirjoittaneet kokemuksistaan blogiin. Kaverukset ovat nyt kuulleet uudesta pelistä, pakohuone Noitavasarasta, joka on rakennettu vanhaan taloon. Kun kaverukset saapuvat taloon, heidät ottaa vastaan nuori, kalpea ja luiseva herrasmies Vainola.

Pelaajilla on tasan 40 minuuttia aikaa paeta talosta ja käytössään 15–20 kappaletta d6-noppia.

Lataa skenaario (pdf)

Pelaajia 2–5 | pelinjohtaja
Tekijä: Anni Salminen


Pelastautukaa kohti painovoimaa

Peli tapahtuu kuvitteellisessa avaruusaluksessa, Apollo-74:ssä, joka on kooltaan noin kaksikerroksisen asunnon kokoinen. Pelissä hahmot ovat avaruusaluksessa, joka vaurioituu pahasti avaruusromupilven törmätessä siihen. Hahmojen on selviydyttävä hengissä takaisin Maahan tai toiselle avaruusasemalle, ennen kuin romu on kiertänyt maapallon ja iskee uudelleen.

Peli on jaettu kierroksiin, joista jokainen vie yhden minuutin eli yhden aikapisteen. Pelin kesto on noin yksi tunti. Pelaamiseen tarvitaan 2 d20-noppaa.

Lataa skenaario (pdf)

Pelaajia 2–6 | pelinjohtaja
Tekijä: Aune Kivikoskela
Skenaariokilpailu 2017, 3. sija


Riiulla

Riiuulla on kieliposkella tehty riiausseikkailu sijoittuen nykypäivään, nimettömänä pysyvään pieneen maalaiskuntaan ja Seitsemän veljeksen sekä Kalevalasta nykyaikaan käännetyillä hahmoilla. Tavoitteena on löytää heila kainaloon aikarajan puitteissa tai pyrkiä hiekoittamaan veljien vispilänkaupat. Skenaario on tarkoitettu hyväntahtoiseksi hassutteluksi, joka antaa mahdollisuuden heittää huonoimmat iskurepliikkinsä kehiin ja leikkiä stereotypioilla.

Pelaamiseen tarvitaan kello ja d6-noppa. Pelin kesto enintään 45 minuuttia.

Lataa skenaario (pdf)

Pelaajia 3–7 | pelinjohtaja
Tekijä: Sipu Production


Saalistaja

Jossain Väli-Amerikassa ryhmä suomalaisia valokuvaajia eksyy viidakkoon, jossa ulkoavaruudesta tullut Saalistaja alkaa tappaa heitä yksi kerrallaan. Jokaisella hahmolla on stressiarvo, joka on alussa 0. Pelin tärkeimmät inspiraatiot ovat elokuvat Predator ja Syvä joki. Pelimekaniikan inspiraationa on käytetty vanhempia Dungeons & Dragons -roolipelejä, Cthulhun kutsu -roolipeliä sekä kotimaista Zombeja! Ovella! -roolipeliä.

Pelaamiseen tarvitaan d20-noppia sekä yhtä (punaista) nelisivuista noppaa.

Lataa skenaario (pdf)

Pelaajia 1–5 | pelinjohtaja
Tekijä: Eero Laine
Skenaariokilpailu 2017, 1. sija


Teletuubit – Pako vauva auringon maasta

Vuosien ajan, mystinen kertoja on pitänyt teletuubeja orjina vauva-auringon maassa, ja pakottanut näitä viihdyttämään salaperäisiä lapsiolentoja aktiviteeteilla. Mystisen kertojan käskyjen vastuuttaminen johtaa hirveään ja kivuliaaseen kuolemaan, vauva auringon sulattaessa syyllisen kerros kerrokselta tulikuumilla vauva-aurinkosäteillään. Vuosi vuodelta, mystisen kertojan käskyt ovat muuttuneet yhä mielenvikaisemmiksi ja traumatisoiviksi toteuttaa. Iloisen auringon maa voi näyttää ulkoapäin mukavalta paikalta, mutta sisältäpäin se on helvetti. Uusi päivä on taas alkamassa, mutta mikään ei tule olemaan enää niin kuin ennen. Tänään on se päivä, jolloin te sanotte seis.

Teletuubit – Pako vauva auringon maasta on Paranoia-tyylinen 40 minuutin roolipeliseikkailu, joka yhdistää kaikille tutut tappiolennot isoveli valvoo selviytymisskenaarioksi. Peli on jaettu kolmeen lukuun.

Lataa skenaario (pdf)

Pelaajia 5 | pelinjohtaja
Tekijä: Peetu Virkkala


TRON – Tietokoneeseen Rojahtaneet OngelmaNuoret

Hahmot ovat teini-ikäisiä yhdysvaltalaisia, ja oppilaina high schoolissa joskus ennen 2000-lukua. Kukin heistä on joutunut rehtori Stuartin silmätikuksi. Nyt heitä uhkaa kesäopintoihin jääminen, elleivät he suoriudu pahamaineisen historianopettaja Lewis Grahamin pirullisesta kokeesta. Onneksi nuorilla on juoni: he ovat livahtaneet tietokoneluokkaan aikeenaan löytää oikeat koevastaukset herra Grahamin koneelta etukäteen, mutta joutuvatkin itse sisälle tietokonemaailmaan. Heillä on päällään oudot urheiluvarusteet, joiden virtapiirit hohtavat keltaisina. Skenaarion esikuva on elokuvaklassiko TRON.

Pelaajien on tarkoitus päästä palvelimelle ennen kun aika loppuu. Hahmoilla on kuusi erikoisominaisuutta ja onnistumisheitoissa käytetään klassista kolikkoheittoa. Jokainen pelaaja tarvitsee pelaamiseen yhden kolikon.

Lataa skenaario (pdf)

Pelaajia 2–6 | pelinjohtaja
Tekijä: Mika Metsätähti

Skenaariokilpailu 2016

Annetaan hyvään kotiin

Mitä seuraa, kun kolme avaruusolentoa kilpailee oikeudesta adoptoida Ropeconista vahingossa kaapatun ihmisen? Entä mitä mieltä ihmisparka on tästä kaikesta? ”Annetaan hyvään kotiin” on kertomus säännöistä, säädöistä ja täydellisestä kaaoksesta.

Peli on nopaton ja keskittyy hahmojen väliseen vuorovaikutukseen. Pelaajilta toivotaan kykyä improvisoida ja eläytyä.

Lataa skenaario (pdf)

Pelaajia 3–4 | pelinjohtaja
Tekijä: Pessi Hirvonen


Edistyksen hinta

Siinä missä sen useimmat naapurit luottavat taikuuteen, Khuinavenin kuningaskunta on hyödyntänyt höyryvoiman mahdollisuuksia ja rakentanut sen avulla valtiostaan teollisen suurvallan, joka tuo ruokaa ja muita tuotteita kaikkien kansalaisten saataville… ainakin niin kauan kuin kaikki pyörii.

Lady Emelin on odottanut jo tuntikausia laivansa tarvitsemaa lime-lastia. Sitä kuljettava juna on myöhässä. Lady Muriel on saanut syyt niskoilleen ja hakee nyt kohdetta, jolle siirtää vastuun. Onnistutko pakoilemaan sitä?

Lataa skenaario (pdf)

Pelaajia 3–5 | pelinjohtaja
Tekijä: Aki Vainio


Härmän raitilla

Mitä tapahtuu, kun rikkaat mahtisuvut, ylpeät puukkojunkkarit, onnettomat rakastavaiset ja Jumalan tahtoa etsivät uskovaiset ottavat yhteen Pohjanmaan lakeuksilla?

Luultavasti Game of Thrones -henkisen verioopperan kotimainen versio.

Lataa skenaario (pdf)

Pelaajia 3 tai enemmän | pelinjohtaja
Tekijä: Sami Koponen
Skenaariokilpailu 2016, 3. sija


Krokotiilinkyyneliä

Pelaajat ovat klovneja. Eivät mitään pelleiksi pukeutuneita ihmisiä, vaan oikeita klovneja.
Niitä, jotka sieppaavat eksyneitä lapsia.
Niitä, jotka vaanivat peilin väärällä puolella.
Niitä, jotka kaikkein terävimmin kokevat sen tuskan, mitä tämä rikkinäinen todellisuus aiheuttaa.

Tätä surkeaa maailmaa pitävät yllä ihmiset – harhaiset, mieleltään särkyneet ihmiset. Harva klovni tietää miten (tai mistä) on tänne joutunut, mutta täällä asiat ovat väärin. Jokaisella on oma tapansa vähentää tämän maailman kärsimystä… Tai ainakin omaansa.

Lataa skenaario (pdf)

Pelaajia 3–6 | pelinjohtaja
Tekijä: Mika Metsätähti


Käyttäydy kuin prinsessa!

Myrkynvihreät ylöspäinsatavat pisarat ovat kiihdyttäneet vauhtiaan ja limainen kiiltomatolamppu alkaa hehkua. Pieni prinsessa saapuu huoneeseensa valtavan sotkun keskelle, jonka hänen koiraolennonpentunsa on aiheuttanut. Ei, hän ei olisi koskaan saanut tuoda koiraa sisälle ja nyt äidin askeleet kuuluvat jo käytävästä. Prinsessan moninaiset tunteet pudistavat päätään vaivaantuneena ja valmistautuvat hoitamaan kaaoksen, jonka prinsessa on taas aiheuttanut.

”Käyttäydy kuin prinsessa!” on yhteistyötä vaativa pulmapeli.

Lataa skenaario (pdf)

Pelaajia 3–5 | pelinjohtaja
Tekijä: Aune Kivikoskela


Mikäpä pahan tappaisi!

Joskus pahakin saa palkkansa ja täällä kertaa palkkana on vanhainkoti todellisuuden tuolla puolen. Mitä tapahtuu kun multiversumin suurimmat pahikset viettävät eläkepäiviä yhdessä? Tiedossa paukkuvia lonkkia ja vaarallisia unohduksia, muinaisia salaisuuksia sekä unohdettuja tohveleita!

Lataa skenaario (pdf)

Pelaajia 2–5 | pelinjohtaja
Tekijä: Tuukka Tenhunen


Mitä sitten kävikään?

Mitä olisikaan tapahtunut, jos Ropecon 2016 olisi järjestetty vielä Dipolissa? Toisessa ulottuvuudessa joukko conilaisia herää erilaiseen lauantaiaamuun, kun fantasia on muuttunut todeksi. Järjestyksen palauttaminen vaatii kaikilta huumoria, mielikuvitusta ja nopeaa ajattelua.

Lataa skenaario (pdf)

Pelaajia 4–5 | pelinjohtaja | peli ei sovellu pienille lapsille
Tekijä: Heidi Golhen


Pispalan punainen ruuti 1942

Skenaario koostuu viidestä kohtauksesta, joissa seurataan Tampereella Pispalan työläiskaupunginosassa jatkosodan alkuvaiheessa toimivan kommunistisen vastarintaryhmän jäsenten vaiheita. Hahmot ovat työläisnuoria, jotka vastustavat Suomen ja Saksan sotaa heidän neuvostoliittolaisia työläistovereitaan vastaan. Valtiollisen poliisin verkko kuitenkin kiristyy nuorten ympärillä.

Pelissä keskitytään hahmojen välisiin sosiaalisiin tilanteisiin. Peli on niin sanotusti läpinäkyvä eli hahmojen salaisuudet ovat kaikkien pelaajien tiedossa. Perinteistä pelinjohtajaa ei ole, vaan pelaajat valitsevat keskuudestaan yhden pelaajan pelin vetäjäksi, jolla on oman hahmonsa pelaamisen lisäksi muutama lisätehtävä. Hän valmistelee jaettavat liitteet ennen peliä, lukee kohtausten alkukuvaukset ja vastaa pelimekaniikkaan kuuluvista äänestyksistä.

Lataa skenaario (pdf)

Pelaajia 4–6 | ei pelinjohtajaa | peli ei sovellu lapsille (K-15)
Tekijä: Ville Uusivuori


Uudenkaupungin rauha käsissämme

Suuri Pohjan sota on päättynyt. Kuitenkin Suomessa isoviha jatkuu ja vihollisen joukot kulkevat maassa tehden hirmutöitä. Rauhanneuvottelijat ovat kokoontuneet Uuteenkaupunkiin. Suuri Pohjan sota on vaatinut viimeksi kuluneina 20 vuotena ainakin 355 000 kuollutta. Koko Suomi on venäläisten joukkojen miehittämä ja suuri osa herroista on paennut Ruotsiin. Osa suomalaisista on elänyt kuukausia, jotkut vuosia piilopirteissä ja luolissa. Maa on kaaoksen vallassa. Te olette rauhanneuvottelijoita. Älkää jättäkö maata kaaokseen.

Lataa skenaario (pdf)

Pelaajia 4 | pelinjohtaja
Tekijä: Wille Ruotsalainen
Skenaariokilpailu 2016, 1. sija


Vaihdokkaat

Vaihdokkaat on humoristinen ja vauhdikas roolipeli neuvostoliittolaisista epävakoojista Englannissa noin vuonna 1980.

Lataa skenaario (pdf)

Pelaajia 2–6 | pelinjohtaja
Tekijä: Risto Hieta


Yövuoro

Neljä poliisia yrittää epätoivoisesti estää ryöstelyä New Yorkissa vuoden 1977 suuren sähkökatkon aikana.

Lataa skenaario (pdf)

Pelaajia 2–5 | pelinjohtaja
Tekijä: Eero Laine
Skenaariokilpailu 2016, 2. sija

Skenaariokilpailu 2015

Lapsuuden loppu

Pronssikautisen kylän lasten on aika astua aikuisuuteen. Tähän tarkoitukseen he käyvät läpi riitin, jossa he palaavat ajassa taaksepäin ja ottavat kansansa jumalien roolin, yrittäessään pelastaa metsän jumalan, Qavoven.

Lataa skenaario (pdf)

Pelaajia 3 | pelinjohtaja
Tekijä: Aki Vainio


Mökkireissu

Tänä kesänä mökkiläisiä syövät muutkin kuin sääsket.

Skenaario perustuu erilaisiin suomalaisen kesämökkeilijän stereotyyppeihin jotka heitetään kesken kesälomareissunsa yhdessä keskelle zombi-maailmanloppua. Koska zombien invaasio tapahtuu yllättäen, pelihahmot eivät ole selvillä sen luonteesta. Mahdolliset kohtaamiset kuitenkin pyrkivät valottamaan asiaa.

Lataa skenaario (pdf)

Pelaajia 3–5 | pelinjohtaja
Tekijä: Aleksi Kelloniemi
Skenaariokilpailu 2015, 3. sija


Jahdin loppu

Vahvasti improvisoitavassa pelissä pelataan Metsästäjiä, jotka ovat tahoillaan matkanneet maan ääriin saavuttaakseen kohteensa. Huomenna pitkä jahti on lopussaan. Nyt, edellisenä iltana, Metsästäjät ovat tavanneet toisensa, ja yhden yön ajaksi he ovat tehneet rauhan. Leiritulen äärellä he kertovat toisilleen tarinoita kohteesta, joka on kaiken vaivan arvoinen; ja tarinoita omasta mahdistaan, sillä vain he ovat selvinneet tänne saakka. Huomenna pitkä jahti on lopussaan, mutta kaikki eivät voi voittaa. Petos on jokaisen mielessä: jos en minä, niin joku muu.

Lataa skenaario (pdf)

Pelaajia 3–5 | ei pelinjohtajaa
Tekijä: Matias Kivikangas


Neitsytmatka

Neitsytmatka on steampunk-seikkailu Pilvimerellä. Höyryzeppeliini LZ Aurora lähtee neitsytmatkalleen, kiertämään pahamaineista Hornanhammasta kannellaan huomattava määrä vaikutusvaltaisia matkustajia. Kun ongelmat nostavat rumaa päätään, on seikkailijoiden aika tarttua toimiin.

Lataa skenaario (pdf)

Pelaajia 3 | pelinjohtaja
Tekijä: Lauri Maijala


D.O.G.E eli Dogs Oriented Gaming Event

D.O.G.E, eli Dogs Oriented Gaming Event, on lyhyt, noin 45 minuutin roolipeli koirista 3-5 pelaajalle. Pelaajat pelaavat rooleja kohtauksissa, joissa Punatakkinen herrasmies ajaa metsästyskoirineen kettua takaa Punaharjun metsään, metsään, joka kätkee syvyksiinsä synkän salaisuuden. Tervetuloa kettujahtiin!

Lataa skenaario (pdf)

Pelaajia 3–5 | pelinjohtaja
Tekijä: Peetu Virkkala


Ihmisen poika

Lähitulevaisuudessa ihmiskuntaa uhkaa sukupuuttoon kuoleminen. Järjestyksen ylläpitämiseksi Suomi on muuttunut poliisivaltioksi. Täällä, kylmässä pohjolassa, maailman viimeisen lapsen kohtalo on sinun käsissäsi.

Lataa skenaario (pdf)

Pelaajia 3–6 | pelinjohtaja
Tekijä: Sami Koponen
Skenaariokilpailu 2015, 2. sija


Sinivalkoinen MARS!

Suuri kilpajuoksu Marsiin on alkanut! Pyhä Putinokratia on laukaissut jo aluksensa ja kirotut ruotsalaiset ennättivät toiseksi. Vaan Suomalais-roomalainen keisarikunta on saava punaisen planeetan omakseen – näin on määrännyt arkkipaavi Soini!

Urheat sisunautit suuntaavat kohti kohtaloa häkäpönttöraketti S/S Mannerheimilla, eikä mikään voi seistä heidän tiellään. Paitsi ehkä karmea kankkunen…

Lataa skenaario (pdf)

Pelaajia 3–6 | pelinjohtaja
Tekijä: Tuukka Tenhunen
Skenaariokilpailu 2015, 1. sija


Haaksirikkoutuneet

Rikoksistaan karkoitetut saavat uuden mahdollisuuden kun heitä kuljettanut laiva haaksirikkoutuu myrskyssä vaan kysymykseksi jää mitä päättävät tehdä kun ovat saaneet uuden mahdollisuuden.

Lataa skenaario (pdf)

Pelaajia 2–5 | pelinjohtaja
Tekijä: Viljami Lappalainen


Faijan BMW

Tunnin roolipeli menetetystä nuoruudesta.

Pelaajien hahmot olivat kavereita yläkoulussa ja vielä muutaman vuoden senkin jälkeen. Sitten jatko-opiskelut ja työelämä heittivät hahmot erilleen toisistaan. Nyt on vappu ja he tapaavat jälleen: kaikki ovat n. 24-vuotiaita ja tuskin tavanneet toisiaan viimeiseen 4–5 vuoteen. Heillä on yhteinen menneisyys, mutta ovatko he kasvaneet erilleen?

Lataa skenaario (pdf)

Pelaajia 3–5 | pelinjohtaja
Tekijä: Wille Ruotsalainen

Skenaariokilpailu 2014

Elämäni supersankarina

Ihmisiä kiinnostavat superihmiset. Se on ymmärrettävää. Jumalien voimia omaavat ihmiset vangitsevat helposti suuren yleisön mielikuvituksen. Kaikesta julkisuudesta huolimatta, nämä ihmiset ovat kuitenkin samalla lähes tuntemattomia suurelle yleisölle. Nyt pieni ryhmä sankareiksi päätyneitä entisiä superrikollisia on päättänyt raottaa verhoja ja suostua ensimmäisen virallisen superihmisiä käsittelevän kirjan kohteiksi.

Hyvin vapaamuotoinen skenario, jossa keskustellaan hahmojen taustoista ja luodaan ryhmän historia heidän värikkään uransa alkuaikoina.

Lataa skenaario (pdf)

In English (pdf)

Pelaajia 3 | pelinjohtaja
Tekijä: Aki Vainio
Skenaariokilpailu 2014, 1. sija


Sillalla

Sillalla on roolipeliskenaario, jossa pelaajien hahmot ovat kuolleet ja mutta jotkin asia heidän elämässään estää heitä jatkamasta tuonpuoleiseen. Hahmot eivät muista elämästään paljoakaan, joten heidän on kerättävä vihjeitä ja selvitettävä heidän yhteinen kuolinsyynsä ja jokaisen henkilökohtaisen elämän solmukohta.

Lataa skenaario (pdf)

Pelaajia 2–6 | pelinjohtaja
Tekijä: Aune Kivikoskela
Skenaariokilpailu 2014, tuomareiden suosikki


Pulassa Beringinsalmella

Kalastusaluksen onnettomuudesta kertova seikkailu 2­5 pelaajalle ja vähintään joskus roolipelejä vetäneelle pelinjohtajalle. Seikkailu ei vaadi pelaajilta aikaisempaa kokemusta roolipelaamisesta. Seikkailun pelaaminen kestää paristakymmenestä minuutista hieman reilu puoleen tuntiin.

Tämä seikkailu kertoo kalastusalus Serendipityn kohtalokkaasta onnettomuudesta, joka voi upottaa koko aluksen, jos hahmot eivät saa tilannetta hallintaansa. Tilanteen hallinta vaatii heiltä nokkeluutta ja yhteistyökykyä. Seikkailu perustuu todelliseen vuonna 2008 sattuneeseen tapaukseen, jossa kalastusalus Alaska Ranger upposi Beringinsalmella. Onnettomuudessa kuoli viisi henkeä laivan 47:stä miehistön jäsenestä.

Lataa skenaario (pdf)

Pelaajia 2–5 | pelinjohtaja
Tekijä: Jukka Sorsa
Skenaariokilpailu 2014, 3. sija


Ihminen +

Vuosi on 2102. Teknologisen kehityksen turvaamiseksi luotu HIVE-tekoäly on saavuttanut tietoisuuden kolmekymmentä vuotta sitten. Ilmastonmuutos on nostanut merenpintaa useita kymmeniä senttejä upottaen alleen muun muassa Alankomaat, maapallon lämpeneminen taas on tehnyt päiväntasaajasta aavikkoa, mutta uusia viljelymaita on löydetty lähes napapiiriltä saakka. Kaikkialle ulottuva I-net2 hallitsee maailman markkinoita, mediaa ja tietoliikennettä, ja sitä kontrolloi HIVE.

Lataa skenaario (pdf)

Pelaajia 4 | pelinjohtaja
Tekijä: Lauri Lukka


Lohikäärmeen valinta

Lyhyt skenaario mahtavasta lohikäärmeestä ja sen tekojen seurauksista.

Lataa skenaario (pdf)

Pelaajia 3 | pelinjohtaja
Tekijä: Matias Kivikangas
Skenaariokilpailu 2014, 2. sija


Kuninkaansurmaajat

Kuninkaansurmaajat on noin 40 minuutissa läpivedettävä roolipeliskenaario, jonka tarkoituksena on tutustuttaa uusia pelaajia roolipeliharrastuksen pariin. Pelin valmisteluun ei pitäisi kulua yli 15 minuuttia. Skenaario on suunniteltu pelinjohtajalle ja kolmelle pelaajalle. Pelin aikana pelaajat – Velho, Taistelija ja Varas – tunkeutuvat piirityksen alla olevaan linnaan ja parhaan kykynsä mukaan pyrkivät surmaamaan kuninkaan.

Lataa skenaario (pdf)

Pelaajia 3 | pelinjohtaja
Tekijä: Mikko Rekola


Seikkailijan synty

Tässä roolipelissä tutkitaan syitä sille, miksi joku ryhtyy seikkailijaksi, maattomaksi kulkuriksi ja yksinäiseksi urotekojen tekijäksi. On tärkeää huomata, että pelihahmosta ei välttämättä tule pelin aikana seikkailijaa, eikä se tarkoita pelin epäonnistumista. Seikkailijan uran hylkääminenkin kertoo siitä, millainen ihmisen pitäisi olla, jotta hänestä voisi tulla seikkailija.

Lataa skenaario (pdf)

Pelaajia 1 | pelinjohtajia 1 tai enemmän
Tekijä: Sami Koponen


Kylmä maa

He porasivat liian syvällä ja nostivat pintaan muinaisen kauhun!

Tutkimusasema Antarktiksella on vaaran uhkaama. Yksi miehistön jäsenistä on murhannut aseman komentajan ja pääbiologin. Kuka viidestä henkiinjääneestä on syyllinen? Voiko kukaan luottaa enää kehenkään? Ovatko kaiken takana pingviinit?

Lataa skenaario (pdf)

Pelaajia 3–5 | pelinjohtaja
Tekijä: Tuukka Tenhunen

Kaikki skenaariot on julkaistu Creative Commons BY-SA 4.0 -lisenssillä.

Skenaariot löydät myös Forge & Illusion -pelikirjastosta.