Ropecon 2016 palkitsi Miska Fredmanin Kultaisella Lohikäärmeellä näkyvästä ja merkittävästä työstä roolipelien suunnittelijana. Fredman on pitkän linjan pelisuunnittelija, jonka monipuolisten tuotosten joukkoon kuuluvat muiden muassa okkultistinen toimitaroolipeli ENOC, Kärpäsen arkea tarkasteleva Kärpänen, sekä valmistumassa oleva tulevaisuuden taisteluihin sijoittuva Sotakarjut.

Miska Fredman

Miska Fredman. Kuva: Mikael Peltomaa

Erityisen hyvin Fredman tunnetaan lapsille suunnatusta Astraterra-pelistä sekä ihmiskunnan tulevaisuutta synkein sävyin käsittelevästä roolipelistä Heimot, joka on nyt kymmenen vuotta julkaisunsa jälkeen kääntymässä englanniksi Hyperstorm -roolipelin myötä. Siviilissä Fredman työskentee pelisuunnittelijana simulaatiopeleihin keskittyneessä Colossal Order -peliyrityksessä.

Ropecon kiittää erityisesti Fredmanin tuotteliaisuutta ja intohimoista otetta: Fredmanin roolipelit ovat tuotantoarvoiltaan maailmanluokkaa, ja jopa ensisilmäyksellä parodisempien pelien syvyys ja monitasoisuus takaavat pelaajille loputtomasti pelitunteja rikkaissa ja vivahteikkaissa vaihtoehtoisissa maailmoissa.

”Fredmanin roolipelit ovat täysin poikkeuksellisia Suomessa. Ne ovat huikean kauniita teoksia, joista tekijän ajatus paistaa kirkkaana. Fredmanin pelit ovat helposti lähestyttäviä, mutta selkeiden peruskonseptien ja aloittamisen helppouden alta paljastuu monisyisiä, syvällisesti ajateltuja kokonaisuuksia,” perustelee raadin puheenjohtaja Mika Loponen. ”Fredmanin maailmat ovat huikeita tieteisvisioita, joihin pelaajien on helppo imeytyä mukaan luomaan uutta ja kokemaan elämää suurempia kohtaloita.”

Kultainen Lohikäärme on Ropeconin vuosittain jakama palkinto. Palkinto perustettiin 2003, ja se jaetaan pitkäaikaisesta työstä roolipelien, miniatyyripelien, korttipelien tai lautapelien saralla tai ansiokkaasta työstä pelikulttuurin kehittymisessä tai kehittämisessä. Palkinnosta päättää asiantuntijaraati. Tänä vuonna raadissa toimivat raadin puheenjohtaja Mika Loponen, Ropecon-veteraani Jukka Seppänen, tapahtumanjärjestäjä ja pitkäaikainen aktiivi Heidi Säynevirta, palkittu larp-suunnittelija Janina Kahela sekä Ropeconin pääjärjestäjistä Aaro Viertiö.

Aiempien vuosien Kultaisen Lohikäärmeen saajat:

2003: Lauri ja Jyrki Tudeer
2004: Mika ”Magus” Laaksonen
2005: Ville ”Burger” Vuorela
2006: Risto ”Nordic” J. Hieta
2007: Esko ”ELF” Vesala
2008: Niko ”GNiko” Mikkanen
2009: Kalle ”Killeri” Kivimaa
2010: Mikko ”Mike” Pohjola
2011: Markus Montola ja Jaakko Stenros
2012: Toni Niittymäki ja Markus Bremer
2013: Kersti Juva
2014: Johanna Virtanen
2015: Mikko Saari