Oletko tulossa Ropeconiin ensimmäistä kertaa? Tapahtumassa voit tutustua helposti peliharrastuksen erilaisiin muotoihin. Tässä jutussa Ropenomicon esittelee ensikertalaisille sopivaa ohjelmaa ja vinkkaa, mistä runsas peliviikonloppu kannattaa aloittaa

Ropecon ja Messukeskus tutuksi

Ensinnäkin, ei syytä paniikkiin. Erilaisiin käytännön kysymyksiin saat apua Info-tiskiltä, joka toimii Eteläisen sisäänkäynnin aulassa. Jos mietit minne voit jättää makuupussisi, missä majoitustilat ovat tai miten löydät saliin 101, Infon työntekijät auttavat sinua!

Jos Ropecon on sinulle täysin vieras, Messukeskus tuntuu valtavalta, eikä kiinnostaviin ohjelmiin ole kaveria seuraksi, niin helpoin tapa aloittaa on Nörttitytöt ry:n pitämä Turvasatama, joka on tarkoitettu matalan kynnyksen tutustumispaikaksi ensikertalaisille. Turvasatama on kaikille niille, jotka saattavat tarvita conikaveria, suunnistusapua tapahtuma-alueella tai pientä puvun korjailua. Satamatyöntekijät toimivat auttajina ja opastajina kävijöille sekä tarvittaessa lähtevät tarvittaessa mukaan ohjelmaan. Satamaan voi tulla myös lepuuttamaan jalkojaan, pelailemaan pelejä tai vain hengaamaan vapaasti. Turvasataman yhteydessä toimii myös Cosplay-ensiapupiste, josta saat apua jos puvun sauma ratkeaa tai liimaukset pettävät. Tänä vuonna Turvasatama järjestää myös opastettuja kiertokävelyjä uusille osallistujille.

Nörttitytöt ry:n järjestämä Turvasatama on helppo paikka aloittaa Ropeconiin tutustuminen. Kuva: Sami Eräluoto.

Pöytäroolipelit

Tänäkin vuonna Ropeconissa on yhteensä lähes sata aloittelijaystävällistä pöytäroolipeliä. Mikäli roolipelaaminen on kokonaan uusi juttu, sitä pääsee testaamaan aloittelijaystävällisissä peleissä. Suomen Pathfinder Society järjestää tapahtumassa lukuisia pelejä, joihin voi osallistua ilman aiempaa pelikokemusta. Valmiiksi luotuihin fantasiamaailman seikkailuihin voi uppoutua muutamaksi tunniksi ja kokeneet pelinjohtajat auttavat tarvittaessa ensikertalaisia.

After the Dungeon -pelissä pelaajat eläytyvät siihen, millaista on olla maailmaa nähnyt sankari ja palata seikkailujen jälkeen kotiin tiskaamaan. Kauhugenren puolelta taas voi tutustua esimerkiksi H.P. Lovecraftin kauhukirjallisuudesta ammentavaan roolipeliin, jota tarjoaa Call of Cthulhu: Dockside Dogs. Jännityspelissä kriminaalit suorittavat satamassa laittomia puuhiaan, kunnes outoja alkaa tapahtua.

Monissa aloittelijaystävällisissä peleissä on valmiiksi luotuja hahmoja tai hyvin kevyt hahmonluonti, jotta pelaamaan päästään mahdollisimman nopeasti. Myös säännöt ovat usein melko kevyet, joten ensikertalaisen ei tarvitse huolehtia siitä että pelaaminen olisi monimutkaista. Moniin roolipeleihin on ennakkoilmoittautuminen (uudistuneesta ennakkoilmoittautumisesta voit lukea lisää Ropenomiconin artikkelista), mutta osa aloittelijaystävällisistä pelistä – kuten HelMet-kirjastojen pisteellä pelattava Astraterra – on järjestetty niin, että peli-intoiset voivat saapua paikalle koska tahansa.

Pöytäroolipelien pelaamiseen ei tarvita kuin paperia, kyniä ja noppia ja nämäkin kaikki tarvikkeet löytyvät useimmilta pelinjohtajilta. Kuva: Arhi Makkonen.

Larpit

Jos noppien heittelyn sijaan haluaa eläytyä larppeihin, niin voi heittäytyä esimerkiksi Arki-ilta Gothamissa -peliin, jossa superrikollisten onnettomat kätyrit istuvat yhdessä baarissa puimassa elämänvalintojaan ja esimiestensä epäonnistuneita yrityksiä vallata kaupunki ja nujertaa Batman ja muut sankarit. Peliin on mahdollista osallistua kevyemmin myös pelaamalla NPC-hahmoa eli hahmoa, jolle ei ole kirjoitettu pelissä suurta osaa. Tällainen hahmo voi olla esimerkiksi baarissa vain läpikulkumatkalla oleva henkilö, jonka rooli ei vaikuta pelin juoneen. NPC-hahmon pelaaminen mahdollistaa hyvinkin kevyen osallistumisen vaikka kesken kaiken, jos koko peliin osallistuminen täydellä hahmolla mietityttää.

Erikoisempaa larp-kokemusta ensikertalaisille on tarjolla Islantiin sijoittuvassa Ævintýr-pelissä, jossa hahmot havahtuvat todellisuuteen huoneessa, jonka seinään on kirjoitettu mystinen viesti. Pyrkimyksenä on selvittää, miten tänne on jouduttu, missä ollaan ja mikä oikeastaan on edes totta. Todellisuuden ja ajan rajoilla leikittelevä peli mahdollistaa pohdiskelevan pelaamisen, mutta sisältää pimeässä pelaamista sekä joitain pelottavia elementtejä.

Lauta- kortti- ja figupelit

Pöytäroolipelit ja larpit eivät suinkaan ole ainoat pelattavat asiat Ropeconissa, vaan tapahtumassa voi pelata myös kortti- ja lautapelejä. Tarjolla on esimerkiksi Suomen lautapeliseuran pelikirjasto, josta erilaisia pelejä voi lainata panttia vastaan. Konkreettisten pelien lisäksi lautapelitiskiltä saa myös neuvoja ja vinkkejä itselle sopivaan peliin. Lautapeliseuran kokoelmissa on lainattavissa lähes 1000 erilaista peliä, joten sopiva peli löytyy varmasti ikään ja peliseurueen kokoon katsomatta.

Pelimahdollisuuksia avautuu Ropeconissa usein myös spontaanisti. Mikäli näet itseäsi kiinnostavan pelin pelautuksessa, kannattaa kysyä onko mahdollista päästä mukaan seuraavaalla kierroksella. Erityisesti monet korttipelit kuten Ropeconissa tänä vuonna pelattava Two Rooms and a Boom saattavat olla hyvinkin nopeita ja niitä pelautetaan usein monta kertaa peräkkäin. Two Rooms and a Boom on niin kutsuttu “hidden role” -peli, jossa vastajoukkueen “presidentti” pitää saada hengiltä. Peliin mahtuu kerrallaan 6–30 pelaajaa ja pelautukset kestävät noin 15 minuuttia, joten peliin pääsee mukaan nopeasti ja helposti.

Myös figupelejä voi tapahtumassa sekä pelata, maalata että ihastella. Figumaalauskilpailussa pääset äänestämään kävijöiden hienoimpia figuureja, joista parhaat palkitaan Ropeconin gaalassa ja päättäjäisissä. Figumaalauspisteellä voit myös itse testata, kuinka pikkutarkkaa figuurien maalaaminen onkaan.

Figumaalauspisteellä voi kokeilla figuurien maalaamista kävijän ikään ja kokemustasoon katsomatta. Kuva: Mikael Peltomaa.

Työpajat ja taistelulajinäytökset

Peliohjelman lisäksi tapahtumassa on myös paljon peliharrastusta sivuavaa sisältöä, kuten luentoja, taistelulajinäytöksiä ja erilaisia työpajoja, joissa valmistuvat niin vampyyrinhampaat kuin neulakintaatkin. Monet aktiiviset käsityöharrastajat opettavat Ropeconissa erilaisia taitojaan aina perinnekäsitöistä porkkanahuilujen rakentamiseen. Voit opetella kalligrafiaa, nuolenpääkirjoitusta tai mennä Ennileian lettikouluun, jossa näytetään miten laitat hiuksesi tavalla, jota haltiatkin kadehtivat. Työpajat sopivat hyvin ensikertalaisille ja mahdollistavat pienen käsityötauon pitämisen, jos uhkana on peliähky.

Taistelulajinäytöksillä on Ropeconissa pitkä perinne, ja tänäkin vuonna on mahdollista tutustua moneen eri lajiin. Espoon Historiallisen Miekkailun Seura esittelee tapahtumassa 1400- ja 1500-luvun miekkailua ja Harmaasusien terästaisteluharjoituksiin voit osallistua itse. Jos kuitenkin haluat osallistua itse harjoituksiin, varaa mukaan vaatteet joissa sinun on mukava liikkua ja ehkä hieman hikoillakin. Harmaasusien terästaisteluharjoituksissa osallistujat perehdytetään historiallisten teräaseiden turvalliseen ja tehokkaaseen käyttöön.

Harmaasudet järjestivät taistelunäytöksiä ja -harjoituksia myös Ropeconissa 2016. Kuva: Tuomas Puikkonen.

Länsimaisten miekkailulajien lisäksi tapahtumassa esitellään myös korealaista Haedong kumdo -miekkailua sekä kalia, filippiiniläistä itsepuolustuslajia. Lajinäytöksiä järjestävät lajien omat harrastusseurat, joten jos jokin Ropeconissa löydetty laji ilahduttaa erityisesti, on mahdollista jatkaa harrastusta myös tapahtuman jälkeen hakeutumalla seurojen tapahtumiin ja harjoituksiin.

Luennot ja esitykset

Ropeconin ohjelmaan kuuluvat myös esitelmät, joita pidetään kaikesta mitä roolipelaaja voi peleissään tarvita, eikä sen rajauksen ulkopuolelle jää montaa aihetta. Tänä vuonna luvassa on esimerkiksi Avaruudessa selviämisen perusteet 2, jossa kerrotaan yleistajuisesti miten ilmalukko toimii ja mitä kaikkea voi mennä vikaan elossapitojärjestelmässä. Aikajanan toisesta ääripäästä taas löytyy Ai kivikirveellä karhua kalloon vai -luento, jossa kerrotaan Suomen esihistoriasta ja siitä, miten kivikautiset ihmiset ovat selvinneet, mitä täällä selviämiseen on oikeasti tarvittu ja kannattiko täällä muka edes asua ennen savusaunan ja salmiakin keksimistä. Vaikka osa luennoista kuuluu pidempiin luentosarjoihin, ei tätä kannata säikähtää. Kaikilla muillakin osallistujilla edellisestä luentokerrasta on vuosi, joten edellytyksenä ei ole aiempien kertojen muistaminen eikä luentojen päätteeksi ole luvassa tenttiä.

Erilaiset esitykset ovat myös helppo, matalan kynnyksen tapa tutustua Ropeconin ohjelmatarjontaan. Edustettuna on erityisesti pukuloistoa, sillä Ropeconin perinteisen pukugaalan lisäksi tänä vuonna järjestetään myös cosplay-kilpailu. Näiden esitysten lisäksi pukuloistoon on mahdollista tutustua myös proppinäyttelyssä, jossa on esillä hienoimpia larppeihin rakennettuja pukuja ja rekvisiittaa.

Musiikkiesitystä puolestaan tarjoaa Another Castle -nörttikuoro, joka esittää tapahtumissa peleistä ja elokuvista tuttuja musiikkeja.

Another Castle -naiskuoro lauloi vuoden 2016 Ropeconissa esimerkiksi peleistä tuttua musiikkia. Kuva: Sami Eräluoto.

Musiikkia ja pukujen loistoa on kumpaakin luvassa myös tanssiaisissa, jonne voi lähteä mukaan niin renessanssimekossa kuin farkuissa ja t-paidassakin. Tansseja varten tapahtuman aikana järjestetään harjoituksia, mutta osa tansseista on niin yksinkertaisia, että pienellä seuraamisella mukaan pääsee myös ilman harjoittelua. Tanssiminen jatkuu Ropeconissa perinteisesti pitkälle iltaan asti.

Jos jalkasi vipattaa enemmän nykyajan konemusiikin biittien tahdissa, ota glow stickit ja vesipullo mukaan lauantai-illan discolarpin neonvalojen loisteeseen. Tässä larpissa tulee taatusti hiki.

Ensikertalaiselle sopivaa ohjelmaa on tapahtumassa runsaasti. Tutustu koko tarjontaan Ropeconin ohjelmaoppaassa.

Lämpimästi tervetuloa Ropeconiin 2017!