Roolipeliharrastus on monelle harrastajalle muutakin kuin vain pöydän ääressä istumista kirjan, hahmolomakkeen ja noppien kanssa Lady Luckin tarkkaavaisten silmien alla. Kuin huomaamatta pelaaminen ja tarinankerronta houkuttelevat meidät piirtämään karttoja, kirjoittamaan tarinoita, ompelemaan rooliasuja ja rakentamaan fantastisia maailmoja.

Nämä luovat harrastukset ovat erottamaton osa myös Ropeconia, mikä näkyy muun muassa tapahtuman visuaalisessa ilmeessä, ohjelmatarjonnassa ja kävijöiden upeissa asuissa. Erityisesti tänä vuonna tarjolla on hieno kattaus monimuotoista ohjelmaa, joka opastaa niin cosplay-pukujen saloihin kuin muinaisiin käsityömenetelmiinkin.

Ropeconin ensimmäisten cosplay-kisojen lisäksi harrastukseen on mahdollista tutustua Worbla- ja vaahtomuovityöpajoissa. Materiaalit ovat keskeinen osa cosplay-asujen valmistustekniikkaa, ja ne ovat suuressa suosiossa myös larppaajien keskuudessa. Näillä materiaaleilla vain mielikuvitus on rajana! Työpajoissa voi kokeilla uusien proppimateriaalien lisäksi myös klassisempia materiaaleja ja tekniikoita kuten lautanauhojen kutomista, värttinäkehräystä tai neulakinnastekniikkaa.

Tämän lisäksi erilaisia proppaustekniikoita voi testailla proppinäyttelyn yhteydessä sijaitsevalla demopisteellä. Samalla voi ihmetellä lähietäisyydeltä ja saada vinkkejä kinkkisiinkin puvustuskysymyksiin. Lue lisää proppinäyttelystä ja taidenäyttelystä.

Klassikko-teeman hengessä takavuosien suosikkityöpaja tekee paluun. Hammastyöpajassa jokainen halukas voi muotoilla itselleen unelmiensa elegantit vampyyrihampaat, tai uskomattomat torahampaat Warcraft-tyyliin.

Työpajatarjonnasta löytää myös muun muassa kalligrafiaa, erikoisten soittimien rakentamista sekä fantasiakampauksia. Tapahtumassa on mahtava tilaisuus antaa käsityökärpäsen puraista ja inspiraation viedä mennessään!


Vuoden 2017 taide- ja proppitärpit

Näyttelyt ja esitykset

Proppinäyttely / halli 5 / pe-su
Proppigalleriassa pääset tutustumaan harrastajien kädenjälkeen ja peleissä käytettyjen esineiden tarinoihin. Näyttelyssä on esillä myös kuvia menneistä peleistä.

Taidenäyttely / halli 5 / pe-su
Ropeconin perinteinen taidenäyttely järjestetään jälleen! Tule ihailemaan näyttelytöitä ja äänestämään suosikkia. Taidenäyttelyalueella järjestetään myös avoin piirustuskilpailu perjantaista lauantaihin.

Ropeconin gaala ja pukunäytös / sali 101 / la

Seppäpihan toiminta / Messuaukio / pe-su
Seppien pihalla tapahtuu ja sattuu. Tänä vuonna Seppä Kahiluoto ja Seppä Routarauta lyövät kovat päänsä yhteen ja päättävät luoda taidetta. Päänäytöksenä Seppä Kahiluoto ja Seppä Routarauta takovat Con-taideteoksen, mikä luovutetaan sunnuntaina Ropecon ry:lle. Ohessa voit itse tulla takomaan oman korusi Seppä Kahiluotoden kenttäpajaan. Lauantai illalla Sepät pistävät kovan kovaa vastaan ja katsovat kuka on kovin seppä.

Työpajat

Taidetakomo Täystuho present Tao oma korusi / Messuaukio / pe-su
Tao oma korusi oikeiden seppien opastuksella. Kurssi kesto on noin 30–45 min per henkilö. Kurssimaksu on 25 €. Kurssi voidaan tarvittaessa myös hoitaa englanniksi.

Kirjaston pajatoiminnan esittely / halli 5 / pe-su
Tutustumista kirjastojen pajatoimintaan. Esittelyssä 3d-tulostus, vinyylileikkuri ja muita tapoja käsitellä erilaisia materiaaleja.

Hammastyöpaja / sali 218 / pe-la
Klassikkotyöpaja vuosilta 2007-2011. Työpajassa tehdään omaan suuhun sopivat vampyyrin, kissapedon taikka muun terävähampaisen ökkiäisen kulmahampaat. Materiaalina Polymorph-askartelumuovi, joka pehmenee käsiteltäväksi kuumassa vedessä ja kovettuu jäähtyessään haluttuun muotoon. Ohjeistus käydään läpi puolen tunnin välein, joten voit hypätä kesken työpajan mukaan!

Ennileian lettikoulu / sali 210 / la-su
Oletko aina haaveillut haltiamaisista pikkuleteistä tai yksinkertaisten lettinutturoiden palmikoinnista, mutta oman kuontalon muokkaaminen aiheuttaa vain tuskaa ja kyyneleitä? Ei hätää, apu on täällä!

Lautanauhatyöpaja / sali 210 / la
Tervetuloa lautanauhapajaan. Työpajassa käsitellään nauhan kudonnan periaate, työkalujen valmistus, sekä mallin ja loimen luonti. Työpaja keskittyy yksinkertaisten ja hiukan monimutkaisempien mallien kutomiseen ja perusteiden opetteluun.

Neulakinnastyöpaja / sali 210 / pe-su
Tule kokeilemaan perinteistä tapaa työstää langasta lapasia, pipoja ja mitä tahansa mihin keksit villalankaa käyttää. Pajassa pääset testaamaan neulakinnastekniikkaa suomeksi 2+2. Sinun ei tarvitse osata tehdä mitään neulalla ja langalla ennestään. Opit perusteet, joiden avulla voit jatkaa harrastusta kotona. Pajassa tehdään pieni tuotos kyseisellä tekniikalla.

Värttinäkehräystyöpaja / halli 5 / la-su
Työpajassa opetellaan langan valmistaminen värttinällä. Pääasiallisena materiaalina kammattu tai karstattu villa, muitakin materiaaleja käydään läpi ainakin teorian osalta. Esitellään myös eri värttinätyyppejä ja värttinöiden valmistuksen teoriaa. Materiaalit ja työkalut löytyvät järjestäjiltä, mutta oman värttinän tai kehrättävää saa halutessaan ottaa mukaan. Muutama perusvärttinä ja villaa myös ostettavissa vetäjiltä työpajan jälkeistä harjoittelua varten.

Vaahtomuovityöpaja aloittelijoille / sali 218 / la-su
Oletko kiinnostunut työstämään vaahtomuovia, eikä sinulla ole aiempaa kokemusta? Työpajassa ohjeistetaan kuumaliiman käyttö, siistit saumat, ja kuinka hyödyntää kuumailmapistoolia. Rakennetaan yhdessä foamista proppi tai cossin osa jota tehdessä tutustutaan kuinka tehdä siistit saumaukset, kaarevaa muotoa ja terävä kulmat.

Worbla-työpaja / sali 218 / pe-la
Worblasta saa tehtyä vaikka mitä, mutta erityisesti siitä on tullut suosittu materiaali cosplay- ja larppiharrastajien keskuudessa ympäri maailman. Esimerkkinä Worblasta valmistuu kokonaisia haarniskoja, koruja taikka proppi-aseita. Vain mielikuvitus on rajana! Tule kokeilemaan materiaalia ja opettelemaan perusasioita Worblasta. Paja tutustuttaa osallistujat ensin materiaaliin sekä opettaa yleisimmät muotoilutekniikat, jonka jälkeen he saavat tehdä materiaalista mitä haluavat.

Kalligrafiatyöpaja / sali 218 / la-su
Kiinnostaako käsialat ja kirjaimet? Tule opettelemaan ja harjoittelemaan länsimaista kalligrafiaa työpajaan, jossa on tarjolla opastusta sekä perinteisempään että moderniin kalligrafiaan. Sopii sekä aloitteleville että harjaantuneille kynäilijöille.

Nuolenpäitä kirjoittamaan / sali 218 / su
Oletko aina halunnut kirjoittaa kuin muinaiset mesopotamialaiset? Helsingin yliopiston assyriologian opiskelijat esittelevät työpajassa nuolenpääkirjoitusta, yhtä maailman vanhimmista kirjoitusjärjestelmistä. Tule mukaan kuulemaan, miten nuolenpääkirjoitus toimii ja ennen kaikkea kokeilemaan itse nuolenpäiden kirjoittamista saveen. Kerromme aluksi lyhyesti nuolenpääkirjoituksen historiasta, mutta mukaan saa liittyä myöhemminkin missä tahansa vaiheessa pajaa. Opi kirjoittamaan kirjoituspuikolla savitauluun oma tai kaverin nimi, terveiset muinaisbabyloniaksi tai mitä ikinä keksitäänkään kirjoittaa. Kirjoittamansa savitaulun saa tietenkin mukaansa.

Salakirjoitus tyopaja / sali 210 / la-su
Salakirjoitukset ovat monen genren klassikoita. Työpajassa tutustutaan muutamaan etenkin larppikkäyttöön soveltuvaan salakirjoitukseen käytännön harjoitusten avulla. Lisäksi lyhyt esittely salakirjoituksen historiasta ja keskustelua siitä millaiset salakielet tuovat lisäarvoa peliin ja millaiset syövät liian paljon aikaa ja pelaajien energiaa. Esimerkkeinä salakirjoitukset pig pen, atbash, Caesar (ROT) ja Playfair.

Kilpailut

Cosplay-kilpailu / sali 101 / la
Ropecon järjestää ensimmäisen cosplay-kilpailunsa lauantaina 29.7.2017. Kilpailu järjestetään yhteistyössä Cosvision ry:n kanssa ja voittajat saavat kisapaikan marraskuussa järjestettäviin Cosplayn SM-kilpailuihin. Tule katsomaan, kun harrastajat kisaavat Ropeconin historian ensimmäisestä cosplay-kisavoittajan tittelistä!

Pukukilpailu / halli 5 / ilmoittautuminen pe-la, pukuesittely su
Ilmoittaudu mukaan pukukilpailuun! Kuvauta asusi ja täytä ilmolomake. Ropeconin perinteinen pukukilpailu tekee paluun tänäkin vuonna! Kokonaisuuteen on lisätty mahdollisuus ilmoittautua esittelemään pukuaan lavanäytökseen! Näytös lähetetään live streamina Starbacon Ry:n toimesta. Kategoriat: yksilö, ryhmä, villi kortti, yleisön äänestämä, sekä lähdemateriaaliin pohjaava. Ilmoittautumiset perjantain ja lauantain aikana, ja yleisöäänestys lauantai-illasta sunnuntaille.

Taidenäyttelyn avoin piirustuskilpailu / halli 5 / pe-su
Ropeconin perinteinen taidenäyttely järjestetään jälleen! Tule ihailemaan näyttelytöitä ja äänestämään suosikkia. Taidenäyttelyalueella järjestetään myös avoin piirustuskilpailu perjantaista lauantaihin.

Katso tarkemmat ohjelmatiedot Ropeconin ohjelmaoppaasta.
Muutokset yksittäisiin ohjelma­numeroihin ja aika­tauluihin ovat mahdollisia.

Tervetuloa oppimaan uuttaa, terästämään vanhoja taitoja ja ihastelemaan fantastisia luomuksia!

Vera Schneider