Ropecon 2017 koittaa kaikelle kansalle heinäkuun lopussa. Kävijälle näkymättömäksi saattaa jäädä se, että Messukeskuksen porttien avautuessa suurehko joukko ihmisiä on puuhaillut Ropeconin parissa jo kuukausia ennen tapahtumaa. Ropecon-organisaation kuumassa ytimessä karaistuneet pääjärjestäjät valitaan vuosittain ja he puolestaan valitsevat seuraavan vuoden conitean. Tänä vuonna pääjärjestäjän vastuuta kantavat Kalle Kivimaa, Juha Sihvonen ja Virpi Leppä. Conitea puolestaan on se järjestäjäryhmä, joka yhdessä ja erikseen hoitaa eri Ropeconin osa-alueiden toteuttamista.

Ohjelma

Ropeconin koko ohjelmasta vastaavat useat ohjelma-alueet: puheohjelma, figut, larpit, Kokemuspiste ja skenaariokilpailu saavat kaikki oman coniittinsa. Näiden vapaaehtoisten tehtävänä on muun muassa vastuualueeseensa kuuluvien ohjelmanumeroiden kerääminen ja aikatauluttaminen. Miniatyyripelit ovat osa Ropeconin ohjelmatarjonnan jokavuotista perinnettä, tänä vuonna niistä vastaavat Ari Luoma ja Ville Mutka.

Ari Luoma, figuconiitti nyt kolmatta vuotta putkeen. Vastaan conissa figuohjelmasta, tarkemmin ottaen kasaan ja koordinoin ohjelmanjärjestäjien tuottamat ohjelmanumerot pelaajille toimivaksi kokonaisuudeksi. Käytännössä työ koostuu sopivan ohjelman ja sen järjestäjien etsimisestä, aikatauluttamisesta ja pöytätilan kanssa puliveivaamisesta. Tämän lisäksi osallistun meidän vapaaehtoisten kanssa Ropeconin omien työpajojen tuottamiseen ja juoksen vähän väliä ympäri messaria pää kolmantena jalkana ratkomassa figuihin liittyviä pulmia.

Mukaan heittäydyin aikanaan lähinnä sen takia, kun figupuolella oltiin vailla vetäjää ja näin oivan tilaisuuden päästä testaamaan kynsiäni aikaisempia isomman tapahtuman kanssa – ja vielä rakkaan harrastuskentän parissa. (Kieltämättä muutto pois Dipolista ja sen tuoma muutos kiehtoi yhtälailla.)

Ari Luoma, Figuconiitti

Kokemuspisteen ylläpitäminen ja järjestäminen vaatii peliesittelijöitä, suurin osa työstä tulee heidän etsimisestään ja kommunikoinnista heidän kanssaan. Kokemuspisteen coniitti myös hoitaa Kokemuspisteen tilasuunnitelman, eli suunnittelee mihin esittelijät sijoitetaan. Olen ensimmäistä vuotta coniteassa, mutta minulla on takana useampi vuosi työntekijänä. Minun on ollut tarkoitus liittyä useampana vuonna coniteaan, mutta tänä vuonna päädyin mukaan vahvistamaan Kokemuspistettä. Coniteassa työskentely on mukavaa ja voin suosittelen muillekin, jos vain järjestötyöt kiinnostaa.

Mikko Hyvönen, Kokemuspisteconiitti

Olen toista vuotta Larpconiittina. Tehtävänäni on ottaa vastaan ja hyväksyä larppien ilmoittautumiset. Sen jälkeen hommana on aikatauluttaa pelit ja ilmoittautumiset, etsiä työntekijät ja katsoa että larp-tiskillä on kaikki mitä se pyörimiseensä tarvitsee. Coniteaan liityin hetken mielijohteesta, kun vuonna 2016 oli haku, olin aivan varma etten pääse. No, tässä ollaan. Coniteassa on mukava työskenellä, koska saa rehellistä palautetta suoraan ja toisia tuetaan ja autetaan – huonoa huumoria unohtamatta.

Jenni Leivo, larpconiitti

Pöytäroolipeleihin pelinjohtajia ovat tämän vuoden Ropeconiin kahmineet ja heidän pelejään aikatauluttaneet Aatu Liimatta ja Arttu Hanska. Roolipeliconiitit vastaavat myös roolipelitiskin toiminnasta tapahtuman aikana. Lautapelitarjonnasta vastaavat Tuomas Riekkinen ja Mika Lemström, sekä korttipeleistä Valtter Taipale. Ropeconin lautapelitiski tarjoaa mahdollisuuden tutustua uusiin lautapeleihin ja saada tähän tiskin työnsankareilta neuvoja ja suosituksia.

Skenaariokilpailuun osallistutaan lyhyillä roolipeliskenaarioilla, joita vetävät skenaariokilpailun palvelukseen rekrytoidut pelinjohtajat. Pelien on oltava nopeita omaksua, sillä pelinjohtajalla on vain lyhyt aika perehtyä kuhunkin skenaarioon ennen sen vetämistä. Tämä vaatii erityistä suunnittelua skenaariokilpailuun osallistuvilta peleiltä. Skenaariokilpailuun on siis vuosittain saatava kilpailuskeenarioita ja rekrytoitava pelinjohtajat. Tänä vuonna näistä tehtävistä kantaa vastuun Kim Hokkanen.

Ropeconissa voi toki tehdä muutakin kuin pelata. Näitä muita ohjelmanumeroita koordinoivat puheohjelmasta vastaavat Vera Schneider, Hanna Anderssén ja Jukka Seppänen, sekä muusta ohjelmasta vastaavat Satu Kylmämetsä ja Samu Iiskola. Muuna ohjelmana Ropeconissa järjestetään esimerkiksi erilaisia työpajoja ja näytöksiä. Tämän vuoden Ropeconissa pidetään myös ensimmäistä kertaa cosplay-kilpailu, josta vastaa Stina Salminen. Ropeconin 2017 koko ohjelmatarjontaan voi tutustua osoitteessa: opas.ropecon.fi

Kaupankäynti

Joka vuosi tapahtumaan saapuu erilaisia myyjiä kauppaamaan tuotteitaan. Kävijätkin voivat myydä tarpeettomiksi käyneitä roolipeleihin ja oheistoimintaan liittyviä kirjoja, vaatteita, pelejä ja muita esineitä Ropeconin kirpputorilla. Myyntialueesta vastaa tänä vuonna Jouni Sirén ja kirpputorista Johanna Mustapää. Rahaa Ropeconiin liittyen liikkuu muutenkin kuin myytävien tuotteiden muodossa. Vuonna 2017 tapahtuman rahaliikenteestä vastaa Joonas Iivonen. Tähän sisältyy budjetointia ja budjetin seurantaa, sekä laskutusta ja laskujen maksamista. Tapahtumassa on myynnissä myös Ropecon-organisaation omia myyntituotteita, esimerkiksi vuosittain suunniteltavia Ropecon-paitoja. Näiden hankkimisesta vastaa myyntituoteconiitti Taneli Pirinen.

Myyntituoteconiitin nakkina on Ropecon-tuotteiden hankkiminen ja myynnin organisointi Ropeconissa – käytännössä tätä on tehty paljon yhteistyössä tiedotuksen kanssa. Olen nyt neljättä kertaa coniittina, aiemmin olen ollut lipunmyynti & narikkaconiitti kerran ja myyntialueconiitti kahdesti. Coniteatyöskentelyssä hienointa on varmaan se, että näkee hyvin läheltä miten Ropeconin kokoisen tapahtuman organisointi vaatii oikeasti paljon miettimistä ja tekemistä, ja miten tapahtuma koostuu pala palalta ja tätä kautta tapahtumaa arvostaa entistä enemmän.

Taneli Pirinen, myyntituoteconiitti

Puitteet, viihtyvyys ja turvallisuus

Kolmipäiväisen tapahtuman aikana Ropeconin kävijöiden käytössä on majoitus- ja narikkapalvelut, lastenhuone sekä infotiski. Infon vapaaehtoisilta voi kysellä vastauksia mieltä askarruttaviin kysymyksiin. Tapahtuman järjestyksenvalvojat kiertävät aluetta huolehtien tapahtuma-alueen järjestyksestä ja turvallisuudesta. Lipunmyyntitiski on ensimmäinen askel, joka coniin saapujan on ylitettävä, oli hän sitten vierailija, vapaaehtoinen tai lehdistön edustaja. Lipunmyynticoniitti Krista Juva vastaa tänä vuonna lipunmyyntitiskien toiminnasta.

Olen majoitus- ja kävijäviihtyvyysvastaava ja vastaan myös lastenhuoneesta. Olen ollut coniteassa kerran aikaisemminkin, silloinkin majoitusvastaavana ja Dipolin aikaan. Coniteaan pääseminen ja muiden conitealaisten kanssa työskentely on minulle suuri kunnia ja ylpeyden aihe, ja kuten varmaan monille muillekin, Ropecon on minulle kesän tärkein tapahtuma! Coniteatyöskentelyssä mukavinta on yhteistyö muiden conitealaisten kanssa ja tieto siitä, että saan taas olla mukana luomassa tätä mahtavaa tapahtumaa! Näiden huipputyyppien rinnalla on aina ilo työskennellä ja pitää hauskaa!

Tanja Polojärvi, majoitus- ja kävijäviihtyvyysvastaava

Narikkavastaavana huolehdin Ropeconin narikoiden toiminnasta. Pidän duunarien ohjeistuksen ajan tasalla ja aikataulutan työvuorot. Lähes 50 duunarin työvuorotoiveiden toteuttaminen siten, että molemmissa narikoissa on tarpeeksi työvoimaa kellon ympäri, on melkoinen palapeli. Ropeconin aikana huolehdin siitä, että narikat toimivat ja duunareilla on kaikki hyvin. Lisäksi teen osuuteni työvoimapäivystyksestä, eli olen puhelimen ja radion tavoitettavissa ja hoidan varatyövoimaa paikalle, jos minkä tahansa osa-alueen työntekijä ei jostain syystä pääse vuoroonsa. Jossain välissä osallistun coniin kävijänäkin. Olen narikkavastaavana nyt toista vuotta ja homma sujuu jo ilman suurempia kompastuksia. Mukaan lähdin, koska halusin tehdä jotain oman rakkaan harrastuksen hyväksi.

Kaisa Vitikainen, narikkavastaava

Me olemme TS/Info tämän vuoden Conissa. Olemme siis Aleksi, Heikki ja Vilja. Me kaikki kolme nautimme Ropeconista eniten, kun saamme samalla tehdä jotain duunia Conin eteen. Aleksi ja Heikki vastaavat turvallisuudesta, järjestyksenvalvonnasta sekä ongelmanratkaisusta, Vilja tiedonkulusta ja infotiskistä.

Aleksi on ensimmäistä kertaa coniteassa, Vilja ja Heikki ovat olleet aiemminkin. Aleksi on järjestäjä- ja hullaantujatyyppiä, joka oli useampana vuonna mukana tekemässä Ropeconin musikaaleja. Jv-kortin myötä Aleksi kaapattiin musikaaleista TS/Infoon ja tänä vuonna hän päätyi coniteaan, jotta voisi muun muassa taistella paremmin häirintää vastaan.

Heikki on ollut lähinnä TS- ja jv-kuvioissa Ropeconissa, mutta touhuaa tapahtuman eteen kaikkea muutakin. Heikki lähti aikanaan Ropeconiin töihin tuoreena jv-kortin omistajana ja on innoissaan yhä sillä tiellä tekemässä Ropeconista hauskempaa ja parempaa tapahtumaa kaikille.

Vilja on tehnyt conissa TS/Infoa vuodesta 1998 lähtien, eikä ole vielä kyllästynyt häärimään Ropeconin hermopisteessä. Parasta on, kun saa olla ihmisten kanssa tekemisissä ja voi samalla auttaa kaikkia viihtymään kesän parhaassa tapahtumassa.

Vilja Rydman, Aleksi Joensuu ja Heikki Ahonen, TS/Info

Vapaaehtoiset

Kävijöiden lisäksi huoltoa tarvitsevat Ropeconin vapaaehtoiset, jotka saavat työpanostaan vastaan esimerkiksi oikeuden hyödyntää takahuonetta ja sen kahvittelumahdollisuutta. Takahuoneeseen tullaan myös lepäämään, juttelemaan ja napostelemaan. Kahvi ei pulppua itsestään. Takahuonevastaava pitää huolen siitä, että takahuoneessa on päivystäjä huolehtimassa takahuoneen palvelujen sujuvasta toiminnasta. Takahuoneen lisäksi työvoimaetuihin liittyy kaato, joka on vapaaehtoisille Ropeconin jälkeen järjestettävä tilaisuus juhlia ja rentoutua. Kaatokaan ei synny ilman työpanosta, vaan sen takana on coniitti Anna Hjerp, sekä hänen apunaan toimivat kaatajaisten työnsankarit. Tapahtuman työvoiman rekrytoinnista ja ohjeistamisesta vastaa työvoimavastaava Tero Suoniemi.

Olen Katja Ståhl ja toimin takahuonevastaavana. Tehtäväni on siis huolehtia Ropeconin duunareiden kahvinsaannissa koko Ropeconin ajan. Olen ensimmäistä vuotta tekemässä Ropeconia, ja tuleva Ropecon on toinen Ropeconini ikinä. Liityin mukaan, koska halusin olla mukana tekemässä tätä mahtavaa tapahtumaa! Pidän itsenäisestä työskentelystä ja vastuusta, joka minulle on uskottu, ja myös siitä, että mikäli joku asia askarruttaa, löydän aina apua.

Katja Ståhl, takahuonevastaava

Tilat, tekniikka ja logistiikka

Muutto Messukeskukseen on vaatinut uudenlaisten tilankäytön järjestelyjen miettimistä, tänä vuonna tätä miettimistä on keskitetty valitsemalla tilakoordinaattori hoitamaan asiaa.

Ropecon on minulle tärkeä ja merkittävä tapahtuma, ja haluan auttaa sen järjestämisessä. Tehtävät ovat kovin erilaisia siitä mitä muuten teen, ja tässä hommassa pääsee myös tekemään kaikenlaista uutta. Lisäksi, eikä mitenkään vähäisimpänä, muut conia tekevät ihmiset ovat mahtavia!

Olen ollut mukana tekemässä conia jo pitkään, mutta tilakoordinaattorin posti on tänä vuonna kokonaan uusi tulokas coniteassa. Aiemmin Dipolissa tilankäyttö oli niin vakiintunutta ja prosessit niin selviä, että tila-asioista sopiminen onnistui järjestäjien kesken melko helposti. Messukeskukseen muutto toi paljon uutta, ja viime vuoden kokemusten pohjalta nähtiin järkeväksi tänä vuonna keskittää tiloihin liittyvät asiat yhdelle henkilölle. Lisäksi meillä on aiempaa tiiviimpää yhteydenpitoa tapahtumapaikan väen kanssa, johon siihenkin yksi yhteyshenkilö tuo sujuvuutta puolin ja toisin.

Mikko “Wizzu” Hänninen, tilakoordinaattori

Jotta tapahtuma pääsisi käyntiin, on jonkun luonnollisesti kannettava esille ne huonekalut ja muut tarvikkeet, joita tapahtuma vaatii. Messukeskus asettaa tilana omat raaminsa pystytykselle, josta vastaa tänä vuonna Mikko Sillanpää. Läheistä sukua pystytykselle on logistiikka, joka vastaa siitä että tarvittavat asiat ja esineet ovat tapahtuman aikana saatavissa. Kun tavaraa saapuu tai siirtyy, usein asian takana on logistiikan coniitteja tai työnsankareita. Tänä vuonna logistiikasta vastaavat Tuukka Jakola ja Tuomas Puikkonen. Molemmat ovat moninkertaisia Ropeconin veteraaneja. Vuosi 2017 on Tuomakselle neljäs vuosi logistiikkavastaavana. Tuukka puolestaan on 2016 Ropeconin pääjärjestäjä ja vastannut aikaisemmin tekniikasta.

Logistiikka huolehtii siitä, että tapahtuman eri osa-alueet saavat tarvitsemansa tavarat käyttöönsä oikeaan aikaan ja oikeaan paikkaan. Ropeconin tarvitsemat tavarat kuten paperit, kynät, mallinuket, tilatut T-paidat, tetrismatto ja monet muut asiat hankitaan joko kaupasta tai lainataan harrastajilta. Osa Ropeconin rakennusaineksista löytyy myös valmiina Ropeconin varastolta. Logistiikalta tilataan aivan kaikkea tavaraa maan ja taivaan väliltä – tämän vuoden erikoisin tilaus on pienehköjen kivien löytäminen figupelien käyttöön. Logistiikka toimittaa kaikki osa-alueiden tilaamat tavarat vapaaehtoisvoimin torstaina Messukeskukseen ja huolehtii ne takaisin pois sunnuntaina tapahtuman jälkeen.

“Päädyin logistiikkaan, koska sinä vuonna logistiikkatiimissä oli hyviä tyyppejä,” Tuomas kertoo. Tuukka jatkaa samoilla linjoilla: “Nimenomaan ihmisten ja kivojen kavereiden takia teen Ropeconia.”

Coniteassa työskenteleminen kehittää Tuukan ja Tuomaksen mukaan ryhmätyötaitoja, järjestelmällisyyttä ja suurten kokonaisuuksien hahmottamista. Ropecon syntyy monenlaisten ihmisten ja erilaisten osa-alueiden yhteistyönä. Hyvä coniitti osaa tarvittaessa katsoa koko tapahtumaa oman osa-alueensa ulkopuolella.

Tuukka Jakola ja Tuomas Puikkonen, logistiikka

Tapahtuman aikana, mutta myös reilusti ennen tapahtumaa on tarvetta monenlaiselle tekniselle tuelle. Tapahtuman aikana on jonkun vastattava siitä, että ohjelmanumeroiden käytössä on niille luvattu tekniikka. Tekniikalla onkin oma coniittinsa, jonka tehtäviä hoitaa tänä vuonna Pekka Wallendahl. Tekniikkaconiitin apuna hyörivät duniitit: Arto Seppä, Anssi Kolehmainen ja Ville Koivumäki, sekä muu tekniikkatiimi. Tekniikkaan liittyen ovat Ropeconin ystävät saaneet ympäri vuoden nauttia aika ajoin YouTubeen nähtäväksi saatettavista viimeisimmän Ropeconin aikana nauhoitetuista ohjelmanumeroista. Taltiointia hoitaa tänäkin vuonna Rami Hänninen.

Kansainvälisyys, kunniavieraat ja viestintä

Ropeconin kävijöiden iloksi tapahtumaan kutsutaan joka vuosi kansainvälistä julkisuutta nauttivia kunniavieraita. Kunniavieraiden asioista vastaavat kunniavierasvastaavat Joonas Katko ja Ville Miettinen. Ropecon kansainvälistyy muun maailman mukana ja kansainvälisyydestä vastaa tänä vuonna Aaro Viertiö.

Viestit Ropeconin sisällöistä, järjestelyistä ja lähestymisestä eivät nekään saavuta yleisöään ilman viestintätiimin panostusta. Viestintä vastaa muun muassa siitä, että Ropeconin nettisivuilla, blogissa ja sosiaalisen median kanavissa on sisältöä. Vuonna 2017 viestintätiimiä vetää Hannamari Vahtikari. Käännöksistä englannin kielelle vastaa Emilia Hahl. Muissa viestinnän rooleissa ovat tänä vuonna esiintyneet Sohvi Paasikivi ja Mauri Sahlberg, sekä tätäkin juttua kasaamassa olleet Lumo Sahlberg ja Tanja Lehto. Käsiohjelman taitto on syntynyt yhteistyössä Antti Luukkosen kanssa. Nettisivuja tehdään yhdessä Pasi Lallinahon kanssa ja kuvituksia on tänä vuonna tehnyt Noora Lindén. Vuoden 2017 teemakuvan on valokuvannut Marko Saari.

Olen useampana vuonna ollut Ropeconissa järjestämässä larppeja tai työpajoja, mutta tällä kertaa halusin nähdä syvemmälle tapahtuman kulissien taakse. Tunnen aiempien vuosien coniitteja ja minulla oli hommasta jonkinlainen ennakkokäsitys, mutta käsitykseni on kyllä muuttunut paljon tämän vuoden aikana. Viestinnässä olen mm. pitänyt yhteyttä blogitekstien kirjoittajiin, kasannut blogitekstejä ja tehnyt ilmoituksia tapahtumakalentereihin. Olen myös seurannut Ropecon 2017 -Facebook-sivua, jotta voisin tarvittaessa vastailla ihmisten kysymyksiin. Viestintätiimin jäsenenä on ollut turvallinen olo, sillä hommaa ei ole tarvinnut tehdä yksin. Muihin tiimiläisiin ja tiiminvetäjään on voinut aina tukeutua. Tehtävää on myös ollut mahdollista hoitaa täältä Keski-Suomesta käsin, vaikka olisikin varmasti ollut erilaista jos asuisin vielä pääkaupunkiseudulla ja olisin päässyt osallistumaan useampiin tapaamisiin fyysisesti.

Tanja Lehto, viestintä

Tarve viestiä kävijöille ei suinkaan rajoitu sähköisiin viestimiin ja Ropeconin käsiohjelmaan. Ropecon-vierasta tapahtuma-alueella ohjeistavista kylteistä, sekä niiden sijoittelusta vastaa opasteduniitti Tommi Hyvönen.

Ropeconin suurin voima on yhteisöllisyys ja yhdessä tekeminen. Conitean lisäksi tapahtuman mahdollistavat sadat duunarit, ohjelmanjärjestäjät ja pelinjohtajat. Joka vuosi harrastajat luovat toisilleen monipuolisen ja aidon pelitapahtuman, jota muistellaan lämmöllä vielä vuosienkin jälkeen. Vuodet vierivät, tapahtumia tulee ja menee, mutta Ropecon on ja pysyy.

Toivotamme kaikki lämpimästi tervetulleiksi vuoden 2017 Ropeconiin!